Slip af med stress: Glem at prøve at huske

Det er ikke let at slippe af med stress. Dette indlæg handler om en person, der hedder Marie, der gerne ville slippe af med sin stress. Men Maries historie er blot et eksempel. Et eksempel på, hvordan vi prøver at...

Sisse Find Nielsen

Har du brug for hjælp til at slippe af med din stress?

Få professionel hjælp til at håndtere din stress og kom stærkere ud på den anden side

Det er ikke let at slippe af med stress. Dette indlæg handler om en person, der hedder Marie, der gerne ville slippe af med sin stress. Men Maries historie er blot et eksempel. Et eksempel på, hvordan vi prøver at cope med vores stress. Men uden succes, fordi coping strategien holder os fast i stressen, angsten, depression, eller hvad du ellers lider af. Måske kan du genkende dig selv.

Lær at slippe af med din stress

For noget tid siden ringede Marie. Marie præsenterede sig selv som alvorligt stressramt og havde svært ved at styre sine impulser. Når hun lå i sin seng sent om aftenen og pludselig fik en tanke om, at hun kunne have overset en vigtig mail, stod hun op og tjekkede sin mailboks. 

Marie havde desuden svært ved at kontrollere sin opmærksomhed. Hun havde svært ved at selektere stimuli som lyde, følelser, fornemmelser og tanker, som hun følte sig oversvømmet af. Marie beskrev, hvordan hun ’overlevede’ hver eneste dag ved hjælp af laminerede huskesedler overalt i hjemmet. De hjalp hende til at komme igennem hverdagen.

Maries historie er interessant, fordi den meget fint beskriver, hvordan vi begynder at udvikle sikkerhedsstrategier, som vi håber og tror hjælper os – og ikke føler vi kan leve uden, når vi har psykiske udfordringer.

Marie var lykkelig for sine ”uvurderlige” laminerede instruktioner. Hun kunne slet ikke forestille sig, hvor kaotisk livet ville være uden dem. Fordi hun aldrig rigtig havde genfundet sit ”gamle jeg” som udadvendt karrierekvinde med mange jern i ilden. 

Men spørgsmålet er, om Maries strategi med laminerede huskesedler i sandhed var en god strategi. Eller om de stik imod hensigten var med til at vedligeholde Maries psykiske udfordringer. I hvert fald havde Marie ikke fået det nævneværdigt bedre på trods af de omsiggribende huskesedler. 

Sikkerhedsstrategier: Afhjælpende eller vedligeholdende til stress?

Hvis man har svært ved impulskontrol (dvs. ikke straks reagerer på ting, der rammer bevidstheden) og opmærksomhedskontrol (dvs. kan holde fokus på én ting selvom der er mange ting, der trænger sig ind i bevidstheden) er det afgørende, at man begynder at træne impuls- og opmærksomhedskontrollen. Og ikke gennem laminerede papirlapper. De ikke opøver de kompetencer, som skal læres, hvis man vil opnå bedre kontrol.

Tværtimod kan dét at uddelegere selv-kontrollen til laminerede papirlapper øge fornemmelsen af selv-utilstrækkelighed og selv-usikkerhed. Som yderligere medfører fornyede frustrationer i form af tristhed og angst

Hvorfor kan jeg ikke lade tankerne være…? 
Hvorfor kan jeg ikke bare lægge mig til at sove…? 
Hvorfor kan jeg ikke huske uden papirlapper…?
Hvad er der galt med mig…?

Fremfor at løse det grundlæggende problem, der handler om svigtende selv-kontrol, kommer papirlapperne til at understøtte og fastholde ideen om, at Marie ikke selv kan styre sin tænkning og opmærksomhed. Ikke engang ved hjælp af hjælpemidler. Altså må jeg være alvorligt syg, tænkte Marie.

Men det var Marie heldigvis ikke! 

Ved hjælp af den rette træning lærte Marie at få indre eksekutiv kontrol over sine impulser og opmærksomhed. Hun forstod, at hun ikke var defekt. Men at hun brugte nogle forkerte strategier, herunder de laminerede papirlapper, der medvirkede til at vedligeholde hendes psykiske udfordringer. 

På den måde fik Marie det ikke bare bedre. Hun fik også afstigmatiseret sig selv som en defekt person uden selvkontrol.

Drop sikkerhedsstrategien og slip af med stress

Eksemplet ovenfor handler om huskesedler. Men kigger vi godt efter, har mange af os lignende sikkerhedsstrategier, der fungerer efter nøjagtig samme princip.

Prøv at identificere dine sikkerhedsstrategier – og DROP DEM! 

Sikkerhedsstrategier er uhensigtsmæssige, giver falsk tryghed, trækker dit selvværd ned og forhindrer dig i at udvikle en mere sund og realistisk selvforståelse.  

Hvis du har symptomer på stress, angst og depression og bruger sikkerhedsstrategier til at overkomme hverdagen, er disse formentlig selve årsagen til, at du ikke slipper dine symptomer.

Hvis du kan genkende Maries beskrivelse af sig selv – og har mod på at droppe dine strategier, hjælper vi dig gerne med at opnå en ny og mere realistisk forståelse af dig selv som grundlæggende velfungerende. Du kan fange os på tlf. 31 77 07 57  – eller tilmelde dig vores populære Metakognitive Gruppeforløb eller individuelle terapi.

Har du brug for hjælp til at slippe af med din stress?

Få professionel hjælp til at håndtere din stress og kom stærkere ud på den anden side

Relaterede
tanker om tanker

 • Negative følelser - slip af med dem
  Bliv klogere

  Negative følelser og hvorfor de er svære at komme af med

  Vi kender alle sammen til at blive ramt af negative følelser som vrede, angst, tristhed, skyldfølelse og afsky. For vi løber alle sammen ind i situationer, som gør os vrede og bange og vækker afsky i os. For de fleste...

  Sisse Find Nielsen
 • Individuel terapi
  Bliv klogere

  Mentalt overskud

  Hvis mentalt overskud kunne købes på dåse, ville det blive revet ned fra hylderne. Ifølge Psykiatrifonden har mere end 700.000 voksne hvert år symptomer på psykisk sygdom, men det er ikke kun mennesker med psykisk sygdom, der melder om manglende...

  Sisse Find Nielsen
 • Bliv klogere

  Er du nervøs? Få 4 tips til at håndtere din nervøsitet

  Er du nervøs? Guess what. Det er vi også sommetider. Også selvom vi er psykologer. No shit. Så sent som forleden dag var vi pænt nervøse her i huset. Vi skulle holde et oplæg for en stor virksomhed, som vi...

  Sisse Find Nielsen