Metakognitiv depressionsbehandling

Lider du af depression eller har du for mange tunge og triste dage? Så er der heldigvis hjælp at hente. Hos heypeople tilbyder vi effektiv psykologisk behandling af depression. Vi har mange års erfaring med at hjælpe mennesker ramt af depression med at få energien og livsglæden tilbage. Vi tilbyder både individuel behandling af depression og gruppeterapi, så du kan vælge præcis den løsning, der passer til dig.  Læs mere om, hvad depression er, og hvordan depression behandles hos os.
Få hjælp allerede i dag – kontakt os her.

Hvad er en depression?

Hvad er en depression egentlig? Du kender sikkert nogen, som har været ramt af depression eller måske er du selv ramt. Alligevel er det kun de færreste af os, der ved hvad en depression egentlig er. 

Depression er kendetegnet ved en altoverskyggende følelse af tristhed og tomhed med tanker om, ikke at du til noget, eller tanker om at det hele er meningsløst. Depression påvirker ofte også adfærden på en sådan måde, at mange stopper med at foretage sig ting, de plejer at gøre, fordi det virker uoverskueligt eller håbløst og meningsløst.

Langt de fleste af os mærker tristhed og håbløshed indimellem i livet. Det sker både i løbet af en helt almindelig dag og i særdeleshed når vi befinder os i livskriser, som f.eks. når vi mister nogle, vi holder af. Men helt op imod 25 % af alle kvinder og 12 % af alle mænd får på et tidspunkt så ondt i livet, at det udvikler sig til en egentlig depression. 

Depression adskiller sig fra almindelige følelser af tristhed og håbløshed ved at være konstante og vedvarende, og ved ikke at lade sig påvirke af ydre forhold. Symptomer på depression er intense følelser af nedtrykthed, skyld, skam, håbløshed og meningsløshed koblet med negative tanker om sig selv og omverdenen. Nogle har svært ved at føle noget overhovedet. De fleste med depression har også vanskeligt ved at koncentrere sig og tage beslutninger, og mister fuldstændig lysten til at gøre det, der normalt gør dem glade. 

Oveni oplever mange tankemylder og søvnproblemer, mens andre har allermest lyst til bare at sove hele dagen. Tilsvarende er der nogen, der mister appetitten, mens andre igen overspiser. Nogle har også tanker om, at livet ikke længere er værd at leve og ser selvmord som eneste løsning. 

Årsager til depression

Der findes mange forskellige teorier om årsagen til depression. En fremherskende teori går ud på, at depression skyldes en kemisk ubalance i hjernen. En anden teori går ud på, at svære personlige oplevelser som f.eks. en utryg barndom eller en hård skilsmisse kan udløse en depression.

Det er åbenlyst, at personlige oplevelser spiller en afgørende rolle for vores mentale helbred, men svære oplevelser er ikke i sig selv nok til at man udvikler depression. Til gengæld er et særligt tankemønster kaldet CAS, Cognitive Attentional Syndrome en både nødvendig og tilstrækkelig forudsætning for at udvikle depression.

Hvis tankemønstret er aktivt i længere tid, vil man uundgåeligt få psykiske helbredsproblemer. Det er bl.a. dette tankemønster som er årsag til, at mennesker uden traumatiske oplevelser i bagagen også kan udvikle depression. Det er også forklaringen på, hvorfor man sagtens kan vedblive med at være deprimeret, til trods for at man tager antidepressiv medicin.

Tankemønstret CAS består af en lang række strategier, som den deprimerede anvender til at håndtere sine negative tanker og følelser. Problemet er bare, at disse strategier ikke virker. Tværtimod intensiverer det depressive symptomer. 

For eksempel er mennesker med depression tilbøjelige til at overtænke, gruble, analysere og ruminere over ting. De kan føle sig overbeviste om, at de på den måde kan finde løsninger på deres problemer og finde svar på, hvorfor de er deprimerede. Desværre har det den stikmodsatte effekt, da processen med at vende og dreje triste tanker blot fører til endnu mere nedtrykthed.

Tankemønstret CAS påvirker typisk også adfærden. For eksempel stopper mange med at være aktive, fordi de ikke har noget overskud og tror, at det er nødvendigt at slappe af for at få overskuddet tilbage. Desværre har det også, den modsatte effekt, da passiviteten giver plads til endnu mere tænkning og dermed endnu flere negative tanker og følelser. Heldigvis er der god hjælp at hente til at få bugt med tankemønstret CAS, så man kan få modet på livet tilbage. 

Metakognitiv terapi mod depression 

Metakognitiv terapi mod depression er en effektiv og evidensbaseret behandlingsmetode, der kan hjælpe dig med genvinde kontrollen over din tænkning og dit humør. 

I et metakognitivt terapiforløb vil du lære, hvordan grublerier og uhensigtsmæssige adfærdsmønstre er med til at vedligeholde og forstærke depressionen. Vi vil også se på de overbevisninger, du har om din egen tænkning, som er med til at fastholde tankemønstret, der står bag dine depressive symptomer.

Vi kommer blandt andet til at arbejde med din opmærksomhedskontrol, så du får oplevelsen af selv at kunne bestemme hvad du vil bruge din opmærksomhed på. Tilsvarende vil du opleve, at få kontrol over din tænkning, så du selv kan vælge, hvor meget tid du bruger på bekymringer, spekulationer og grublerier. 

Når du ikke bruger tid og opmærksomhed på dine negative tanker og følelser, vil du opleve, at de depressive symptomer aftager. Det gør de, fordi du giver dit sind og følelser lov til at regulere sig selv

I metakognitiv terapi mod depression får du masser af teknikker og redskaber til at slippe din negative tænkning, så der igen bliver plads til glæden – og så du er godt rustet til at undgå tilbagefald.

Effektiv behandling af depression hos heypeople

Behandling af depression hos heypeople varetages altid af kompetente og erfarne metakognitive terapeuter, der alle er universitetsuddannede psykologer. Vi sikrer et trygt terapeutisk rum, hvor du kan få hjælp til dine udfordringer. Vi tilpasser behandlingen til netop din situation, så du får den bedst mulige hjælp. Vi tilbyder både individuel terapi og gruppeforløb alt efter dine behov. 

Har du brug for professionel hjælp til at blive fri af depressionens jerngreb og få livsglæden tilbage?

Kontakt os allerede i dag – vi står klar til at hjælpe dig. Vi har ingen ventetid og svarer hurtigt.