E-boks angst

Har du også e-boks angst? Så læs med. Når du indser, at dine følelser af angst og ubehag opstår som følge af dine tanker og forestillingsevne frem for selve e-boksen, udvikler du evnen til at reducere din angst og tackle beskederne i e-boksen på en mere konstruktiv måde.

Sisse Find Nielsen
OCD

Vi beklager, hvis overskriften skræmte livet af dig, men det var faktisk meningen. For hvis du begyndte at svede og dit hjerte gik i stå et øjeblik, så står det lysende klart, at dine følelser kommer fra dine tanker. For der er ingenting sket i dit liv, bortset fra at vi lige har aktiveret din fantasi.

Det er vigtigt at forstå, hvor vores følelser kommer fra, da flere og flere mennesker udvikler angst. Og i takt med samfundsudviklingen kommer der hele tiden nye ting, vi kan udvikle angst for. For det eneste, det kræver, er at vi bekymrer os tilstrækkeligt meget om det.

F.eks. er det efterhånden de færreste af os, som lider af telefonboksangst. Til gengæld lider flere og flere af os af e-boksangst. Det skyldes ikke, at telefonboksangst principielt ikke findes, for det gør det i princippet. Men fordi vi aldrig tænker på telefonbokse, findes det ikke. Og omvendt: fordi vi bekymrer os om e-boksen, findes e-boksangst.

Joooo men…” indvender du sikkert. ”Der kommer jo rent faktisk alt muligt skræmmende i e-boksen”. Jo tak, det er vi klar over. For det vælter også ind med post fra både SKAT, Region Hovedstaden og jeg-skal-komme-efter-dig i vores e-boks.

Og det “trigger” bestemt også os. For det er sådan vores tanker fungerer: De giver os følelser!

Det er altså ikke e-boksen, der udstråler angst følelser, som vi så kan mærke. Vi mærker kun vores tanker. Det gælder i bred forstand, dvs. både når vi gør os egentlige tanker og når vi mere eller mindre ubevidst tolker en sansning, som f.eks. når vi mærker en let brise, der bevæger sig igennem rummet.

Vi slipper aldrig for, at nogle ting vil vække vores angst. Og e-boksen er et godt eksempel. Men der er stor forskel på et forbigående jag i maven og så en konstant angst for hvad der mon dumper ind i e-boksen.

Det første får vi alle. Sidstnævnte kræver, at vi vedvarende bekymrer os eller på andre måder overbeskæftiger os med tankerne om e-boksen. F.eks. ved konstant at tjekke den, bevidst ignorere den eller ved ligefrem helt at slette den.

Selv hvis der skulle vise sig at dukke noget slemt op i e-boksen, så bliver situationen kun værre af, at vi også har angst. I så fald tænker vi ikke særlig klart og har ikke overskud til at håndtere det slemme. Hvis vi derimod formår at tænke klart, bliver det nemmere at håndtere den slemme situation.  

At forstå, at vores følelsesmæssige reaktioner stammer fra vores tanker, giver os magten til at håndtere angst konstruktivt. Ved at reagere med klar tænkning og ikke lade angst dominere vores handlemåde, kan vi bedre håndtere selv udfordrende situationer.

Har du svært ved at håndtere e-boksangst eller andre former for angst? Vi er her for at hjælpe. Kontakt vores psykologer for støtte, vejledning og redskaber til at tackle dine udfordringer med angst.

Se vores Instagram reel om e-boks angst.

Relaterede
tanker om tanker

  • Person der skriver sit nytårsfortsæt ned i en notesbog
    Bliv klogere

    Sådan lykkes du med dine nytårsforsæt

    Nytårsforsæt kan være en fantastisk måde at skabe positive forandringer i dit liv på. Men hvorfor er det så svært at holde fast i dem? Med en metakognitiv tilgang kan du lære at håndtere tankemylder og bekymringer, så du skaber varige resultater. Hos Heypeople tilbyder vi coaching og værktøjer, der hjælper dig med at sætte realistiske mål, fokusere på handling og nå dine mål i 2025.

    Kåre Nielsen
  • OCD
    Angst

    Fanget i OCD? Gentagne tanker og handlinger, der føles umulige at slippe?

    OCD føles som en konstant kamp mod påtrængende tanker og ritualer, men der er hjælp at hente. Hos Heypeople tilbyder vi metakognitiv terapi – en evidensbaseret metode, der fokuserer på at ændre din relation til tankerne. Få redskaber til at bryde de mønstre, der fastholder OCD, og genvind kontrollen over din hverdag. Læs mere om vores behandlingsforløb og metakognitive øvelser – eller kontakt os for hjælp til at tage det første skridt mod frihed.

    Carsten Juul - psykolog
    Carsten Juul
  • En mand der er julestresset
    Stress

    Travl december? Sådan finder du ro midt i juletravlheden

    Overvældet af juletravlheden? Med metakognitive strategier kan du lære at slippe bekymringer og tankemylder, så du finder ro og glæde midt i en travl tid. Vi tilbyder både individuel terapi og gruppeterapi – også online, så du kan deltage uanset hvor du er. Kontakt os i dag, og lad os hjælpe dig med at skabe balance – ikke kun i december, men hele året rundt.

    Carsten Juul - psykolog
    Carsten Juul