Meditation for begyndere

Du har sikkert hørt om meditation og måske allerede prøvet det nogle gange, uden helt at vide om du gør det rigtigt. Den gode nyhed er, at det ikke behøver at være kompliceret. Du skal bare i gang. Her er...

Sisse Find Nielsen

Vil du gerne blive bedre til at meditere og skabe ro i dit liv?

Så er vores meditations bootcamp noget for dig! Meditations bootcampen er et weekendkursus med online opfølgningsprogram, der giver dig et indblik i en meditationsmetode, som du vil få gavn af resten af dit liv.

Du har sikkert hørt om meditation og måske allerede prøvet det nogle gange, uden helt at vide om du gør det rigtigt. Den gode nyhed er, at det ikke behøver at være kompliceret. Du skal bare i gang. Her er en introduktion til meditation for begyndere og andre nysgerrige.

Guide til at komme i gang med meditation 

Sæt dig ret op og ned på en stol. Indstil en nedtælling på dit ur til fem minutter og sæt i gang. Læg hænderne i skødet og luk øjnene. De næste fem minutter følger du disse 3 enkle instruktioner:

  1. Vær stille. Sid fysisk stille og lad tanker og følelser passe sig selv.
  2. Vær lysvågen. Hvis ikke du er lysvågen og opmærksom, så får du svært ved at følge de to andre instruktioner. Så lad din opmærksom være vid åben, vær til stede og sørg for at du ikke hænger fast i noget.
  3. Lad alting være som det er. Intet skal være anderledes end det allerede er. Dine tanker og følelser må gerne være der for fuld blus. Du skal ikke engang prøve at observere eller vurdere dit indre liv. Du vælger bare ikke at have en relation til det, der er, mens du sidder der og mediterer.

Gode råd når du mediterer:

Husk det er enkelt at meditere

I princippet skal du ikke gøre noget ved noget. Enklere kan det ikke blive. Der er dog forskel på enkelt og let. Det er ikke det samme, og det føles ikke altid let at gøre ingenting. Så enkeltheden består i at afstå fra at lægge noget til de tre instruktioner. Lad åndedrættet passe sig selv, lad være med at opfinde forestillinger, tankerejser og visualiseringer undervejs. Hold dig til de tre instruktioner. De er nøje udvalgt. Du skal turde at være enkel.

Meditation er ikke en følelse

Meditation handler hverken om at opnå eller undgå bestemte følelser. Derfor skal du ikke navigere efter hvordan det føles og du skal ikke hænge dig i hvad du oplever undervejs. Det kommer og går. Det vigtigste er, at du følger instruktionerne så godt du kan.

Hvis du nogle gange synes det er svært, så er det helt okay. Bliv alligevel siddende indtil tiden er gået, for du kan sagtens meditere, selvom det nogle gange føles udfordrende.

Se dig ikke tilbage

Når du først er gået i gang, så skal du ikke se dig tilbage. Hvis du opdager, at du har siddet og grublet over noget, så lad være med at ærgre dig. Du har jo afsløret din lille skovtur, så nu er du ikke længere fanget i en tankestrøm. Altså er der ikke mere at gøre. Du mediterer allerede for fuld damp.

Mediter så længe du har besluttet dig for

I begyndelsen er det fint at sidde fem til ti minutter tre gange om ugen. Med tiden kan du skrue op for varigheden og hvor ofte du sidder. Det vigtigste er, at du på forhånd beslutter dig til, hvor længe du vil sidde, sætter dit ur, og så holder du beslutningen. Ellers kommer du let til at ende i uendelige forhandlinger med dig selv.

Hvad er meditation?

Der findes mange tilgange til meditation og mange former. Langt de fleste meditationsformer er MED objekt. Dvs. at man giver al sin opmærksomhed til noget. Det kan for eksempel være åndedrættet, et mantra, visualiseringer og den slags, og så glider vores tanker og følelser på et tidspunkt i baggrunden. Den udgave vi underviser i, hedder meditation UDEN objekt. De tre instruktioner ovenfor gør netop det. Her forsøger vi ikke at aflede sindet, men vælger direkte at lade det være. Så vores svar på spørgsmålet “hvad er meditation?”, er at “meditation er at hvile sin opmærksomhed hinsides sindet”. Sindet forstås som tanker og følelser.

Hvordan virker meditation på krop og sind?

Det er et svært spørgsmål at svære på. For hvad sker der, når man lader alting være som det er? Egentlig ingenting. Og så alligevel. Først og fremmest vil du opdage, at du ikke er en slave af dine tanker og følelser. Du kan faktisk vælge at lade dem være, når du vil. Det skaber en grad af frihed, som er uvurderlig. De fleste vil også erfare en dyb afspænding i kroppen, men det kræver som regel lidt øvelse, og betragtes mere som en heldig sidegevinst, end et mål i sig selv. Hvis du begynder at fokusere på, hvordan det føles at meditere, så er du nemlig på vildspor.

Kom hurtigt i gang med meditation med Heypeople

Flere gange om året afholder vi en meditations-bootcamp hos Heypeople. Kurset er primært for begyndere, men hvis du har praktiseret en anden form for meditation, så er det også noget for dig. Her får du en grundig introduktion til vores meditationsform, og bliver samtidigt undervist i hvordan den går godt i spænd med den metakognitive psykologi.

Vil du gerne blive bedre til at meditere og skabe ro i dit liv?

Så er vores meditations bootcamp noget for dig! Meditations bootcampen er et weekendkursus med online opfølgningsprogram, der giver dig et indblik i en meditationsmetode, som du vil få gavn af resten af dit liv.


Relaterede
tanker om tanker

  • Hvad er overtænkning?
    Bliv klogere

    Overtænkning

    Hvad er overtænkning? Bliv klogere på overtænkning og lær at befri dig fra den indre støj. I dette blogindlæg forklarer vi, hvad der ligger til grund for overtænkning, og hvordan du kan slippe af med den uendelige spiral af negative tanker og følelser. Er du klar til at sige farvel til byrden af overtænkning?

    Sisse Find Nielsen
  • Bekymringer bliver aldrig til virkelighed.
    Bliv klogere

    Bekymringer bliver aldrig til virkelighed.

    Er du også træt af at høre folk sige, at 80-90 % af dine bekymringer ikke bliver til virkelighed? Det forstår vi godt! Det er vildt irriterende at høre, især hvis man er overbekymret. Det er også noget sludder. Læs hvorfor nedenfor.

    Sisse Find Nielsen
  • Hvad er vinterdepression?
    Depression

    Hvad er vinterdepression?

    Vinterdepression er kendetegnet ved udtalt tristhed og mangel på energi om vinteren. Ikke desto mindre har vinterdepression intet direkte at gøre med årstiden. Derfor er der ingen grund til at kæmpe imod årstidens karakteristika ved f.eks. at få lysterapi i forsøget på at kompensere for det manglende sollys. Læs videre og opnå en dybere forståelse af vinterdepression.

    Sisse Find Nielsen