Mentalt overskud

Hvis mentalt overskud kunne købes på dåse, ville det blive revet ned fra hylderne. Ifølge Psykiatrifonden har mere end 700.000 voksne hvert år symptomer på psykisk sygdom, men det er ikke kun mennesker med psykisk sygdom, der melder om manglende...

Sisse Find Nielsen
Individuel terapi

Hvis mentalt overskud kunne købes på dåse, ville det blive revet ned fra hylderne. Ifølge Psykiatrifonden har mere end 700.000 voksne hvert år symptomer på psykisk sygdom, men det er ikke kun mennesker med psykisk sygdom, der melder om manglende mentalt overskud. 

For nylig kunne sundhedsstyrelsen afsløre, at hele 17,4% af os har et dårligt mentalt helbred. Det er en uhyggelig stigning på 7,4 procentpoint siden 2010. 

Selvom flere og flere giver udtryk for at mangle overskud, har mange af os afskrevet det som noget, vi forventer at have. Det kan lyde paradoksalt, men der er en forklaring på vores lave forventninger til mentalt overskud.

Hvorfor er mentalt overskud vigtigt? 

Mentalt overskud giver os energi til at løse vores problemer og tage vare på os selv og andre – og heldigvis kan vi selv være med til at påvirke vores mentale overskud positivt.

Ikke desto mindre tror mange af os, at vi for at være ansvarlige og produktive voksne, også er nødt til at være stressede og bekymrede. Det er prisen, vi betaler for at være ordentlig voksne. Mentalt overskud er en luksus, som vi giver afkald på i ansvarlighedens navn.

Når vi har den opfattelse, at mentalt overskud ikke er vigtigt eller ligefrem en trussel mod vores ansvarlighedsfølelse, prioriterer vi det naturligvis ikke. Derfor er det ikke så mærkeligt, at vi føler vi mangler det og hurtigt ender med at blive opslugt af problemer, bekymringer og stress.

Vores problemer behøver ikke påvirke vores mentale overskud 

Mange af os har også den opfattelse, at det i virkeligheden er meget begrænset, hvor meget vi selv kan påvirke vores mentale overskud, når det kommer til stykket. Når tingene omkring os arter sig, har vi overskud, men når der er problemer, så daler vores overskud og det kan vi kun i ringe grad selv påvirke.

Ikke desto mindre er der ikke den sammenhæng mellem vores virkelighed og vores mentale overskud, som vi går rundt og tror. Vi kan nemlig sagtens have tonsvis af problemer og samtidig være i balance og overskudsagtige.

Hvis ikke det ræsonnerer med dine egne erfaringer, så prøv at komme i tanker om nogen, du kender eller har hørt om, som har haft store problemer og udfordringer, men som alligevel havde mentalt overskud. De eksempler findes, ikke sandt? Det samme kan gælde for dig. 

Hvis du fejlagtigt tror, at der en direkte sammenhæng mellem dine livsomstændigheder og dit mentale helbred, så læs endelig videre. For så har du et potentiale for at få mere overskud, som du slet ikke er klar over.

Få det mentale overskud tilbage

Hvordan kan du så få det mentale overskud tilbage? De fleste af os kigger de forkerte steder hen, når vi leder efter noget, som kan give os mere overskud.

Du finder ikke dit mentale overskud ude i verden

Som regel foretager vi os noget i den ydre verden som f.eks. at vinterbade eller løbetræne eller anskaffe os et kæledyr i håbet om, at det forandrer os. Vi håber, at vi ved at ændre på nogle ydre faktorer, kan få det mentale overskud tilbage.

Ikke desto mindre er det ikke ydre faktorer, men en indre faktor, som bestemmer hvor lidt eller meget overskud, vi har – og den faktor er vores tænkning. 

For eksempel er der ikke en direkte sammenhæng mellem vores arbejdsliv og vores mentale overskud, men en direkte sammenhæng mellem vores tanker om vores arbejdsliv og vores mentale overskud. 

WHAT, tænker du måske: ”Jeg fik det mentale overskud tilbage, da jeg sagde mit job op”.

Når vi sommertider oplever at få mere overskud ved at forandre den situation, vi er i, skyldes det i virkeligheden ikke forandringen i sig selv, men at der sker et skifte i vores tænkning, når situationen forandres.

Som regel stopper vi med at tænke nogle bestemte tanker, som producerer nogle bestemte følelser, og så opstår der nogle nye tanker, som giver os nye følelser, som vi fejlagtigt tilskriver den forandrede situation. 

Tanker og mentalt overskud 

Men egentlig behøver vi ikke at forandre verden, for at forandre vores tænkning. Vi kan nemlig forandre vores tænkning, uanset hvad der sker omkring os. Når det drejer sig om at få det mentale overskud tilbage, behøver vi altså ikke at lede længere væk end vores egne tanker. 

Selvom det kan lyde underligt, at mentalt overskud ikke fås ved at ændre på vores omgivelser, men ved at ændre på vores tænkning, så har du allerede erfaret den sandhed, blot uden at tænke nærmere over det. 

Tænk f.eks. på en situation, hvor du havde et sammenstød med en anden person og blev vred og ked af det. I første omgang bebrejdede du sikkert den anden person dine følelser. Ved nærmere eftertanke var du godt klar over, at sammenstødet udløste en masse tanker i dig om at være dum og uduelig, og om dine tidligere oplevelser med konflikter. 

Og det var i virkeligheden de tanker og ikke den anden person, som gjort dig vred og ulykkelig i situationen. Da tankerne kom lidt på afstand, klingede de dårlige følelser af og så fik du pludselig overskud til at forholde dig konstruktivt til den anden person.

Det er altså ikke bestemte situationer, som dræner vores overskud, men vores tanker i de pågældende situationer. 

Vælg dit fokus – og genvind det mentale overskud

Vælg dit fokus og få mere overskud. Prøv fremover, når du kan mærke, at du ikke har noget mentalt overskud at vælge dit fokus, i stedet for at lade tanker og følelser ”stjæle” dit fokus. 

Lad os se på 3 eksempler:

 1. Du har en stor og krævende opgave foran dig, som dræner dit mentale overskud.
  Vælg dit fokus: opgaveløsningen.


  I stedet for at fokusere på hvor lidt energi, du har (følelser) og brokke dig over hvor svær opgaven er og hvor lidt, du orker den (tanker), så beslut dig for at fokusere på selve opgaven (f.eks. hvad der skal til for at løse den). Når du ikke er i dine negative tankers følelser, bliver du mere nærværende og klar i hovedet, så du kan løse opgaven på produktiv vis. Som en sidegevinst vil du opleve at få mere overskud.

 2. Du skal deltage i et arrangement, som gør dig usikker og angst.
  Vælg dit fokus: arrangementet.


  I stedet for at bekymre dig og fokusere på ting, der kan gå galt (tanker) og holde øje med din nervøsitet (følelser), så fokuser i stedet på ting, du skal forberede inden arrangementet som f.eks. ting, du skal have med eller sige. Når først du er ankommet, så fokuser på dét, som arrangementet handler om f.eks. det faglige indhold eller gæsterne i stedet for at evaluere dig selv. Når du ikke er i dine tankers følelser, kan du bedre slappe af og fordybe dig fagligt.

 3. Du har en konflikt med nogen, som tærer på dit overskud.
  Vælg dit fokus: konfliktløsning.


  Det er usandsynligt, at du undgår konflikter med andre, men måden du tænker på, har indflydelse på, hvor påvirkelig du er. Hvis du har for vane at bekymre dig og overanalysere tingene (tanker), vil du være mere sensitiv og reaktiv.

  I stedet for at overtænke tingene og blive revet med, så prøv at sæt dig i modpartens sted og forstå, hvordan tingene ser ud fra hans eller hendes synsvinkel. Når du viser modparten, at du gerne vil forstå, hvad han eller hun forstår, skaber du en tillid, som kan iværksætte den dialog, som kan løse konflikten. Prøv også i stedet for at skyde modparten skylden for dit manglende overskud, at undersøge om der foregår nogle tanker inden i dig, som trækker dit mentale overskud ned.

Brug energi på det vigtige

Brug energi på det vigtige og få mere mentalt overskud. Hvis du er åben over for den idé, at det er tanker og ikke virkeligheden, der dræner dit mentale overskud, vil du opdage en ny og hidtil uset kilde til at forløse dit mentale overskud.

Ved at bruge energi på det vigtige, vil du som bonus opleve, at have langt flere ressourcer til at møde de udfordringer og problemer, som livet uundgåeligt byder på. 


Relaterede
tanker om tanker

 • Hvad er overtænkning?
  Bliv klogere

  Overtænkning

  Hvad er overtænkning? Bliv klogere på overtænkning og lær at befri dig fra den indre støj. I dette blogindlæg forklarer vi, hvad der ligger til grund for overtænkning, og hvordan du kan slippe af med den uendelige spiral af negative tanker og følelser. Er du klar til at sige farvel til byrden af overtænkning?

  Sisse Find Nielsen
 • Bekymringer bliver aldrig til virkelighed.
  Bliv klogere

  Bekymringer bliver aldrig til virkelighed.

  Er du også træt af at høre folk sige, at 80-90 % af dine bekymringer ikke bliver til virkelighed? Det forstår vi godt! Det er vildt irriterende at høre, især hvis man er overbekymret. Det er også noget sludder. Læs hvorfor nedenfor.

  Sisse Find Nielsen
 • Hvad er vinterdepression?
  Bliv klogere

  Hvad er vinterdepression?

  Vinterdepression er kendetegnet ved udtalt tristhed og mangel på energi om vinteren. Ikke desto mindre har vinterdepression intet direkte at gøre med årstiden. Derfor er der ingen grund til at kæmpe imod årstidens karakteristika ved f.eks. at få lysterapi i forsøget på at kompensere for det manglende sollys. Læs videre og opnå en dybere forståelse af vinterdepression.

  Sisse Find Nielsen