Stressdiagnose: Du er på skideren

Stress, Kvalme. Konstant uro og ondt i maven. Svimmelhed. Total overskuelighed. Svigtende koncentration. Det kommer ikke som nogen overraskelse, at livet er fuld af problemer og udfordringer. Men det kan komme som et chok, når du ikke længere kan få enderne til...

Sisse Find Nielsen

Stress, Kvalme. Konstant uro og ondt i maven. Svimmelhed. Total overskuelighed. Svigtende koncentration.

Det kommer ikke som nogen overraskelse, at livet er fuld af problemer og udfordringer. Men det kan komme som et chok, når du ikke længere kan få enderne til at nå sammen. Og lægger dig med stress.

Og som om det ikke var nok i sig selv, så stopper det sjældent dér. For netop som du har det allerværst og behøver allermest hjælp, lander der som regel en bombe mere fra en uventet kant.

Bekymring forværrer din stress, kvalme og uro

Nemlig fra dem, som var tænkt til at hjælpe dig. Nemlig din læge og psykolog. Som reagerer på dit råb om hjælp ved at lægge hovedet på skrå og med bekymret mine fortælle dig, at du bør være bange. Meget bange endda. 

For ikke nok med, at du har problemer, som har givet dig stress, så er stress kvalme og de symptomer udtryk for en farlig sygdom, som du straks skal skille dig af med, lyder beskeden.

Du skal med andre ord være bekymret!

Kan du se problemet?

Selv hvis din læge og psykolog har ret i, at stress er farligt, er bekymringer det sidste i verden, du har brug.

For bekymringer er en hovedkilde til stress!

Og nu får du flere af dem – endda på recept.

Hvis stress er farligt, skal du netop ikke bekymre dig. 

Men hvad hvis din læge og psykolog tager fejl i første omgang?

Hvad nu hvis stress ikke i sig selv er farligt? Men tværtimod korrelerer med en lang række andre fænomener end dem, vi umiddelbart forventer, som f.eks. at drage omsorg for andre, at lære noget nyt og sågar dét, at opleve livet som fundamentalt meningsfuldt. 

I så fald har årtiers stressforståelse og behandling slået fejl. Og det er der faktisk noget, der tyder på.

Find hoved og hale blandt stressmyterne

Den 13. september lander Carstens Juuls bog STRESS DIG SUND – et opgør med stressmyterne i boghandleren. I bogen gør han op med mange af de myter om stress, som gør, at vi føler os bange, forkerte og ensomme, når vi får stress. Som får os til at gøre ting, som er langt mere skadelige end stress i sig selv. For at dulme symptomerne som f.eks. at drikke alkohol, trøstespise, isolere os, droppe ud af studiet og afvikle karrieren.

Du kan blive klogere på både myterne og den uhensigtsmæssige adfærd ved at læse Carstens bog, som du finder her.

Hvis du selv har stress, og ønsker at opnå en række værktøjer til IKKE at bekymre dig, gruble og spekulerer over, hvordan du bliver rask. Så du slipper af med ondt i maven, svimmelhed, stress kvalme, uro i kroppen etc. Så kan du tilmelde dig vores individuelle terapi eller metakognitive gruppeforløb

Relaterede
tanker om tanker

  • Hvad er overtænkning?
    Bliv klogere

    Overtænkning

    Hvad er overtænkning? Bliv klogere på overtænkning og lær at befri dig fra den indre støj. I dette blogindlæg forklarer vi, hvad der ligger til grund for overtænkning, og hvordan du kan slippe af med den uendelige spiral af negative tanker og følelser. Er du klar til at sige farvel til byrden af overtænkning?

    Sisse Find Nielsen
  • Bekymringer bliver aldrig til virkelighed.
    Bliv klogere

    Bekymringer bliver aldrig til virkelighed.

    Er du også træt af at høre folk sige, at 80-90 % af dine bekymringer ikke bliver til virkelighed? Det forstår vi godt! Det er vildt irriterende at høre, især hvis man er overbekymret. Det er også noget sludder. Læs hvorfor nedenfor.

    Sisse Find Nielsen
  • Hvad er vinterdepression?
    Bliv klogere

    Hvad er vinterdepression?

    Vinterdepression er kendetegnet ved udtalt tristhed og mangel på energi om vinteren. Ikke desto mindre har vinterdepression intet direkte at gøre med årstiden. Derfor er der ingen grund til at kæmpe imod årstidens karakteristika ved f.eks. at få lysterapi i forsøget på at kompensere for det manglende sollys. Læs videre og opnå en dybere forståelse af vinterdepression.

    Sisse Find Nielsen