Angst og depression findes ikke

Angst og depression eksisterer ikke som sådan, men er blot beskrivelser af en række symptomer. Hvis du for eksempel har fået diagnosen angst, er det beskrevet, at du er bekymret og anspændt. Det betyder dog ikke, at du er bekymret på grund af angst. Diagnosen angiver blot, at du er bekymret og føler dig anspændt. Hverken mere eller mindre.

Sisse Find Nielsen
Angst og depression findes ikke

Døjer du med angst og depression?

Lad os hjælpe dig med at genvinde kontrollen over dine tanker og følelser.

Beklager, hvis du fik kaffen galt i halsen, da du læste overskriften.

Det forstår vi virkelig godt, hvis du er indehaver af én eller begge tilstande. For ikke at fremstå ufølsomme og kyniske, så lad os forklare hvad, vi mener:

Når du har en diskusprolaps, så har du en fysisk udposning, hvor den bløde gelémasse inde i bruskskiven bryder igennem den omgivende bindevævsring bagud mod rygmarvskanalen. Det kan ses på en MR-scanning.

Og når du har en infektion, er der en bakterie eller virus, som kan påvises ved en podning eller blodprøve. Det er altså ”noget”, en virkelig ”ting” eller ”sygdom”, som er årsagen til dine dine symptomer.

Helt anderledes er det med angst og depression. Selvom du føler dig urolig og trist, er der ikke en ”ting” eller ”sygdom” inde i dig, som fremkalder de ubehagelige følelser.

Dem fremkalder du selv!

Når du tænker på noget trist, får du triste følelser, og når du tænker på noget faretruende, bliver du bange. Og når du ikke tænker på nogle af de ting, er du hverken trist eller bange.

Sagt med andre ord: når der er et skift i din tankegang, sker der også et skift i dine følelser og fornemmelser.

Og det er jo fantastisk, for det giver dig muligheden for at overvinde angst og depression.

Omvendt kan du hoppe og danse lige så tosset, du vil, uden nogensinde at påvirke en diskusprolaps eller en infektion. I bedste fald kan du påvirke begge dele ved at udvise tålmodighed eller få din læge til at udskrive penicillin, men det kan dårligt kategoriseres som en magt, du har.

Når det drejer sig om angst og depression, har du imidlertid magten. Faktisk er du den eneste, der reelt har magten. Ingen psykolog i verden kan få dig ud af angst og depression.

Det kan du kun selv, heldigvis.

At du ikke ved, hvordan, betyder ikke, at du ikke har magten. Det betyder blot, du ikke ved, hvordan du bruger den magt, du besidder. Men det er et andet problem.

For at vende tilbage til det sted, vi startede: Hvis du har angst og depression, så findes det naturligvis for dig! Så har du det selvfølgelig helt forfærdeligt, uanset årsagen.

Men det gør det bare endnu vigtigere, at du forstår, at det er noget, du selv kan påvirke. At du ikke behøver anden hjælp end hjælp til selvhjælp.

Du kan kontakte os her, hvis du gerne vil vide mere. Du kan også selv booke individuel terapi eller en plads på vores forskningsbaserede metakognitive gruppeforløb.

Døjer du med angst og depression?

Lad os hjælpe dig med at genvinde kontrollen over dine tanker og følelser.

Relaterede
tanker om tanker

 • Hvad er overtænkning?
  Bliv klogere

  Overtænkning

  Hvad er overtænkning? Bliv klogere på overtænkning og lær at befri dig fra den indre støj. I dette blogindlæg forklarer vi, hvad der ligger til grund for overtænkning, og hvordan du kan slippe af med den uendelige spiral af negative tanker og følelser. Er du klar til at sige farvel til byrden af overtænkning?

  Sisse Find Nielsen
 • Bekymringer bliver aldrig til virkelighed.
  Bliv klogere

  Bekymringer bliver aldrig til virkelighed.

  Er du også træt af at høre folk sige, at 80-90 % af dine bekymringer ikke bliver til virkelighed? Det forstår vi godt! Det er vildt irriterende at høre, især hvis man er overbekymret. Det er også noget sludder. Læs hvorfor nedenfor.

  Sisse Find Nielsen
 • Hvad er vinterdepression?
  Bliv klogere

  Hvad er vinterdepression?

  Vinterdepression er kendetegnet ved udtalt tristhed og mangel på energi om vinteren. Ikke desto mindre har vinterdepression intet direkte at gøre med årstiden. Derfor er der ingen grund til at kæmpe imod årstidens karakteristika ved f.eks. at få lysterapi i forsøget på at kompensere for det manglende sollys. Læs videre og opnå en dybere forståelse af vinterdepression.

  Sisse Find Nielsen