Du er ikke alene.

Pia sad hjemme hos veninden. Det var sent på aftenen og veninden var tydeligvis træt, men Pia havde ikke lyst til at tage hjem.  Pias kæreste var på nattevagt og Pia brød sig ikke om at være alene hjemme, så...

Sisse Find Nielsen

Pia sad hjemme hos veninden. Det var sent på aftenen og veninden var tydeligvis træt, men Pia havde ikke lyst til at tage hjem. 

Pias kæreste var på nattevagt og Pia brød sig ikke om at være alene hjemme, så derfor blev hun hængende. Ikke fordi hun var bange for hverken spøgelser, indbrudstyve eller andet derhjemme. Hun kunne bare ikke lide at være alene.

Da veninden blev ved med at gabe og gentage, at hun skulle tidligt op næste dag, brød Pia pludselig grædende sammen og bekendte overfor veninden, at hun ikke havde lyst til at gå, da hun ikke kunne li’ at være alene hjemme. 

Veninden så overrasket på Pia og udbrød prompte: 

”Hvad mener du? Du er da ikke alene hjemme. DU er der jo”.

I et splitsekund følte Pia en underlig ro – også selvom hun ikke helt forstod betydningen af dét veninden havde sagt. Men på én eller anden måde gav det intuitivt mening.

Efterfølgende gik Pia i et forløb hos os. Ikke fordi hun fejlede noget, men fordi veninden havde vækket et behov i hende for at komme i kontakt med den del af sig selv, som havde det cool med at være alene. 

Mange føler ubehag ved at være alene

Mange mennesker har det som Pia og kan ikke lide at være alene. Også de granvoksne af slagsen med børn, ansvar, friværdi og pensionsordning.

Nogen føler ligefrem, at de holder op med at eksistere, når de er alene og undgår derfor at være det. 

Og fordi de undgår at være alene opdager de ikke, at de eksisterer fuldstændig i kraft af sig selv – og ikke i kraft af noget som helst andet.

Heldigvis for Pia havde hun en veninde, som burde have haft en medalje for at hjælpe Pia på vej til den erkendelse. 

For det havde været so easy for veninden at give efter for fristelsen og tilbyde Pia en opredning på sofaen. På den måde kunne veninden have boostet sin selvfedhed og samtidig score point for at vugge Pias indre barn. 

Voila! To fluer med ét smæk.

Men det gjorde veninden ikke, for hun var en ægte veninde.

*** 

Hvis du har svært ved at være alene, er løsningen ikke at hænge ud med andre. For det lærer du ingenting af.  

Heller ikke ved at tale med en psykolog om, hvem du er, hvorfor du er som du er – og hvad du kan gøre ved det. 

For det er alt sammen bare tankemæssige refleksioner og konstruktioner, som den person, du allerede er gør sig.

Tankerne om dig er altså ikke dig, men et produkt af dig. 

DU er personen, som gør sig tankerne!

Og lige så lidt som du finder tøjdesigneren gemt i tøjkollektionen, finder du dig selv i dine tanker

Betyder det så, at du aldrig kan komme i kontakt med dig selv – og føle dig tryg i eget selskab?

Nej, slet ikke. Men ikke så længe du leder det forkerte sted.

*** 

Mental trivsel er langt fra kun et spørgsmål om at være fri for stress, angst og depression. 

Det handler også om at være i stand til at rekruttere sig selv – og opleve, at man har et selv-tilhørsforhold og eksisterer uanset om man er i selskab med sig selv eller andre.

Derfor er psykologisk behandling kun en del af det, vi laver. En lige så stor del handler om at støtte folk i at leve deres liv fuldt ud. 

Uanset hvad du har brug for, kan vi hjælpe dig. Du kan fange os til en snak på hey@heypeople.dk eller tlf. 31 77 07 57. Du kan også læse mere om vores individuelle forløb og metakognitive gruppeforløb.

Ha’ en dejlig dag – uanset om du er alene eller sammen med andre☀️

Relaterede
tanker om tanker

 • Hvad er overtænkning?
  Bliv klogere

  Overtænkning

  Hvad er overtænkning? Bliv klogere på overtænkning og lær at befri dig fra den indre støj. I dette blogindlæg forklarer vi, hvad der ligger til grund for overtænkning, og hvordan du kan slippe af med den uendelige spiral af negative tanker og følelser. Er du klar til at sige farvel til byrden af overtænkning?

  Sisse Find Nielsen
 • Bekymringer bliver aldrig til virkelighed.
  Bliv klogere

  Bekymringer bliver aldrig til virkelighed.

  Er du også træt af at høre folk sige, at 80-90 % af dine bekymringer ikke bliver til virkelighed? Det forstår vi godt! Det er vildt irriterende at høre, især hvis man er overbekymret. Det er også noget sludder. Læs hvorfor nedenfor.

  Sisse Find Nielsen
 • Hvad er vinterdepression?
  Bliv klogere

  Hvad er vinterdepression?

  Vinterdepression er kendetegnet ved udtalt tristhed og mangel på energi om vinteren. Ikke desto mindre har vinterdepression intet direkte at gøre med årstiden. Derfor er der ingen grund til at kæmpe imod årstidens karakteristika ved f.eks. at få lysterapi i forsøget på at kompensere for det manglende sollys. Læs videre og opnå en dybere forståelse af vinterdepression.

  Sisse Find Nielsen