Du er ikke alene.

Pia sad hjemme hos veninden. Det var sent på aftenen og veninden var tydeligvis træt, men Pia havde ikke lyst til at tage hjem.  Pias kæreste var på nattevagt og Pia brød sig ikke om at være alene hjemme, så...

Sisse Find Nielsen

Pia sad hjemme hos veninden. Det var sent på aftenen og veninden var tydeligvis træt, men Pia havde ikke lyst til at tage hjem. 

Pias kæreste var på nattevagt og Pia brød sig ikke om at være alene hjemme, så derfor blev hun hængende. Ikke fordi hun var bange for hverken spøgelser, indbrudstyve eller andet derhjemme. Hun kunne bare ikke lide at være alene.

Da veninden blev ved med at gabe og gentage, at hun skulle tidligt op næste dag, brød Pia pludselig grædende sammen og bekendte overfor veninden, at hun ikke havde lyst til at gå, da hun ikke kunne li’ at være alene hjemme. 

Veninden så overrasket på Pia og udbrød prompte: 

”Hvad mener du? Du er da ikke alene hjemme. DU er der jo”.

I et splitsekund følte Pia en underlig ro – også selvom hun ikke helt forstod betydningen af dét veninden havde sagt. Men på én eller anden måde gav det intuitivt mening.

Efterfølgende gik Pia i et forløb hos os. Ikke fordi hun fejlede noget, men fordi veninden havde vækket et behov i hende for at komme i kontakt med den del af sig selv, som havde det cool med at være alene. 

Mange føler ubehag ved at være alene

Mange mennesker har det som Pia og kan ikke lide at være alene. Også de granvoksne af slagsen med børn, ansvar, friværdi og pensionsordning.

Nogen føler ligefrem, at de holder op med at eksistere, når de er alene og undgår derfor at være det. 

Og fordi de undgår at være alene opdager de ikke, at de eksisterer fuldstændig i kraft af sig selv – og ikke i kraft af noget som helst andet.

Heldigvis for Pia havde hun en veninde, som burde have haft en medalje for at hjælpe Pia på vej til den erkendelse. 

For det havde været so easy for veninden at give efter for fristelsen og tilbyde Pia en opredning på sofaen. På den måde kunne veninden have boostet sin selvfedhed og samtidig score point for at vugge Pias indre barn. 

Voila! To fluer med ét smæk.

Men det gjorde veninden ikke, for hun var en ægte veninde.

*** 

Hvis du har svært ved at være alene, er løsningen ikke at hænge ud med andre. For det lærer du ingenting af.  

Heller ikke ved at tale med en psykolog om, hvem du er, hvorfor du er som du er – og hvad du kan gøre ved det. 

For det er alt sammen bare tankemæssige refleksioner og konstruktioner, som den person, du allerede er gør sig.

Tankerne om dig er altså ikke dig, men et produkt af dig. 

DU er personen, som gør sig tankerne!

Og lige så lidt som du finder tøjdesigneren gemt i tøjkollektionen, finder du dig selv i dine tanker

Betyder det så, at du aldrig kan komme i kontakt med dig selv – og føle dig tryg i eget selskab?

Nej, slet ikke. Men ikke så længe du leder det forkerte sted.

*** 

Mental trivsel er langt fra kun et spørgsmål om at være fri for stress, angst og depression. 

Det handler også om at være i stand til at rekruttere sig selv – og opleve, at man har et selv-tilhørsforhold og eksisterer uanset om man er i selskab med sig selv eller andre.

Derfor er psykologisk behandling kun en del af det, vi laver. En lige så stor del handler om at støtte folk i at leve deres liv fuldt ud. 

Uanset hvad du har brug for, kan vi hjælpe dig. Du kan fange os til en snak på hey@heypeople.dk eller tlf. 31 77 07 57. Du kan også læse mere om vores individuelle forløb, coaching og metakognitive gruppeforløb.

Ha’ en dejlig dag – uanset om du er alene eller sammen med andre☀️

Relaterede
tanker om tanker

 • Angst

  Den egentlige årsag til stress og angst (og hvordan du får bugt med begge dele)

  Døjer du med stress og angst, som du ikke kan få ordentlig bugt med? I så fald skal du ikke lægge dig på sofaen og ’mærke efter’. Tværtimod. Du skal give dine metakognitive overbevisninger et serviceeftersyn. Hvis du lægger dig på sofaen...

  Sisse Find Nielsen
 • Bliv klogere

  Eksamensangst

  Eksamensangst, eksamensskræk eller præstationsangst. Ja, kært barn har mange navne. Eller rettere sagt svært barn har mange navne, for mange har det så svært med at gå til eksamen, at de udvikler eksamensangst. Langt de fleste af os oplever nervøsitet...

  Sisse Find Nielsen
 • Bliv klogere

  Stressbehandling

  Stressbehandling kræver først og fremmest, at man erkender at man er stresset – og du er ikke alene. I Danmark oplever 10-12% af befolkningen symptomer på alvorlig stress hver dag, og sygefravær på grund af arbejdsbetinget stress koster det danske...

  Sisse Find Nielsen