Negative følelser og hvorfor de er svære at komme af med

Vi kender alle sammen til at blive ramt af negative følelser som vrede, angst, tristhed, skyldfølelse og afsky. For vi løber alle sammen ind i situationer, som gør os vrede og bange og vækker afsky i os. For de fleste...

Sisse Find Nielsen
Negative følelser - slip af med dem

Få hjælp til at bekæmpe dine negative følelser allerede i dag

Kontakt os her og lad os hjælpe dig med at håndtere dine negative følelser

Vi kender alle sammen til at blive ramt af negative følelser som vrede, angst, tristhed, skyldfølelse og afsky. For vi løber alle sammen ind i situationer, som gør os vrede og bange og vækker afsky i os.

For de fleste mennesker er negative følelser heldigvis ikke nogen, som dominerer hverdagen. Det gør de til gengæld hos mennesker med psykiske problemer som f.eks. angst og depression og andre former for psykisk lidelse. 

Det er netop den hyppige eller vedvarende tilstedeværelse af negative følelser som gør, at man overhovedet kan tale om et psykisk ”problem” eller en psykisk lidelse. Hvis vi kun har negative følelser en sjælden gang i mellem, opfatter vi det som regel ikke som et problem. 

Derfor er det vigtigt, at vi forstår, hvor vores negative følelser kommer fra og hvad det er der bestemmer, om de forbliver kortvarige forbigående hændelser eller udvikler sig til kroniske tilstande. Kun ved at have den forståelse, kan vi forbygge og overvinde psykiske helbredsproblemer.

Ikke desto mindre har mange af os en fejlagtig forståelse af, hvor vores negative følelser kommer fra og derfor bliver de handlinger, vi foretager os for at undgå eller slippe af med følelserne også fejlagtige – og så er det ikke så underligt, at de er svære at komme af med. 

Hvad er negative følelser?

Negative følelser er ligesom positive følelser helt normale følelser, som har forskellige vigtige funktioner. 

For eksempel er tristhed en af vores grundfølelser, som hjælper os med at bearbejde tab og svære oplevelser. Når andre mennesker ser vores tristhed, vækker vi desuden deres empati og behov for at drage omsorg for os. På den måde hjælper vi indirekte os selv.

Vrede er en grundfølelse som opstår, når vi oplever at blive ydmyget, krænket eller uretfærdigt behandlet. Vrede får os til at ’sige fra’ og kæmpe for vores sag eller standpunkt, hvilket er særdeles nyttigt.

Angst er ligeledes en vigtig grundfølelse, som gør os årvågne og får os til at handle snarrådigt i potentielt farlige og livstruende situationer. Uden angst ville vi være i fare for både os selv og andre.

Negative følelser og tanker er altså både nødvendige og godartede, også selvom vi ikke bryder os om dem. 

Heldigvis bestemmer vores negative følelser hverken, hvordan vi tænker eller handler. Det bestemmer vi suverænt selv. 

Den eneste magt, vores negative følelser reelt har, er magten til at lade os føle dem. Det gælder også svære negative følelser som angst og depression. Selvom de gør som en gal hund, bider de ikke. 

Hvorfor opstår negative følelser og tanker? 

Som sagt bestemmer vores følelser ikke, hvad vi tænker. Til gengæld hænger det omvendt sammen den anden vej rundt: Vores tanker bestemmer, hvad vi føler. Når vi tænker triste tanker, får vi triste følelser, og når vi tænker frygtsomme tanker, føler vi angst. 

Og det er netop den slags tænkning, som fjerner os fra en indre tilstand af ro og lethed, som allerede findes inde i os – og som får vores negative følelser til at vokse og vare ved.

Desværre er mange af os totalt uvidende om den sammenhæng. 

De fleste af os har den fejlagtige opfattelse, at vores negative følelser opstår på grund af nogle ydre omstændigheder som f.eks. et stort arbejdspres eller den kaotiske verdenssituation. Andre tror fejlagtigt, at negative følelser opstår, fordi man har en sygdom eller ubalance i hjernen. 

Og hvis dét er vores opfattelse, vil vi foretage os de helt forkerte handlinger for at få det bedre, når vi har det skidt. Ikke med vilje naturligvis, men i bedste mening fordi vi ikke ved bedre.

Ikke desto mindre opstår negative følelser udelukkende fordi, vi tænker negative tanker. Og hvad der er endnu vildere: Negative følelser er faktisk vores venner!

Ja, du læste rigtigt: vores venner. 

Negative følelser fortæller os nemlig, at vi er ophængt i negativ tænkning. Ved at give os negative følelser, prikker de os på skulderen og siger: ”HALLOOO, vågn op. Du går og grubler og bekymrer dig og overanalyserer tingene”. 

På den måde har vores følelser den samme funktion, som et rumlespor har på motorvejen. Det giver os en ubehagelig følelse, som gør, at vi vågner op og kommer tilbage på sporet, når vi er på vej i den gale retning. Hvordan i alverden skulle vi ellers vide, at vi er på vildspor?

Desværre er mange af os slet ikke klar over den sammenhæng. Derfor skruer vi paradoksalt op og ikke ned for vores tænkning, når vi har negative følelser – og så ender vi ikke overraskende mentalt i kulkælderen. 

Du kan sagtens blive fri for dine negative følelser

Du kan sagtens blive fri for dine negative følelser, hvis blot du forstår, hvordan de opstår. 

Det er en vidunderlig og opløftende viden, at det hverken er vores omstændigheder eller hjernes skyld, at vi føler os stressede, angste og deprimerede.

For hvis vores følelsesmæssige tilstand afhang af de ting, kunne vi ikke stille særligt meget op. For mange af de omstændigheder, som generer os, har allerede fundet sted eller er omstændigheder, som vi ikke har nogen indflydelse på. Og vi har heller ingen kontrol over den hjerne, vi nu engang har fået. Den er den hjerne, vi har. 

Heldigvis er det heller ikke nødvendigt at forandre de ting, for at finde fred og ro.

Når vi forstår, at det er vores egen tænkning, som fjerner os fra vores gode iboende følelser, får vi magten over vores følelsesliv tilbage. Så kan vi nemlig vælge at forlade vores tænkning, når vi har negative følelser og i stedet være nærværende i det virkelige liv, vi har.

Når du dropper din negative tænkning, bliver du fri for dine negative følelser. Hvis du er usikker på, hvordan du gør, kan vores dygtige universitetsuddannede psykologer hjælpe dig. 

Du kan kontakte os her, hvis du gerne vil vide mere. Du kan også selv booke individuel terapi og coaching eller booke en plads på vores forskningsbaserede metakognitive gruppeforløb.

Få hjælp til at bekæmpe dine negative følelser allerede i dag

Kontakt os her og lad os hjælpe dig med at håndtere dine negative følelser


Relaterede
tanker om tanker

 • Hvad er overtænkning?
  Bliv klogere

  Overtænkning

  Hvad er overtænkning? Bliv klogere på overtænkning og lær at befri dig fra den indre støj. I dette blogindlæg forklarer vi, hvad der ligger til grund for overtænkning, og hvordan du kan slippe af med den uendelige spiral af negative tanker og følelser. Er du klar til at sige farvel til byrden af overtænkning?

  Sisse Find Nielsen
 • Bekymringer bliver aldrig til virkelighed.
  Bliv klogere

  Bekymringer bliver aldrig til virkelighed.

  Er du også træt af at høre folk sige, at 80-90 % af dine bekymringer ikke bliver til virkelighed? Det forstår vi godt! Det er vildt irriterende at høre, især hvis man er overbekymret. Det er også noget sludder. Læs hvorfor nedenfor.

  Sisse Find Nielsen
 • Hvad er vinterdepression?
  Bliv klogere

  Hvad er vinterdepression?

  Vinterdepression er kendetegnet ved udtalt tristhed og mangel på energi om vinteren. Ikke desto mindre har vinterdepression intet direkte at gøre med årstiden. Derfor er der ingen grund til at kæmpe imod årstidens karakteristika ved f.eks. at få lysterapi i forsøget på at kompensere for det manglende sollys. Læs videre og opnå en dybere forståelse af vinterdepression.

  Sisse Find Nielsen