Tankemylder

Tankemylder er en form for overtænkning. Måske kender du følelsen. Dine tanker kører på højtryk og overtager dit sind. Du kan ikke finde ro. Tanker tager over, kører i ring og springer uafbrudt fra emne til emne, og du får intet konstruktivt ud af det. Det er udmattende, og du har svært ved at være til stede i nuet. Bare rolig - vi kan hjælpe dig! Læs mere nedenfor.

Sisse Find Nielsen
Haad er tankemylder?

Kæmper du selv med tankemylder?

Få professionel hjælp hos os - gør op med tankemylderet og genvind kontrollen over dine tanker

Tankemylder er en form for overtænkning. Du kender det sikkert fra dig selv? Dine tanker
kører på højtryk og overtager dit sind og alt, du gør. Du kan ikke finde ro. Tanker tager over,
kører i ring og springer uafbrudt fra emne til emne, og du får intet konstruktivt ud af det. Det
er udmattende, og du har svært ved at være til stede i nuet. Søvnproblemer er næsten
garanterede, og så er du i en ond cirkel, der er selvforstærkende.

Tankemylder er desuden tæt forbundet med psykisk lidelser som for eksempel stress, angst
og depression. Det føles som om at hovedet er gået i overdrive og du er tæt på at miste
kontrollen.

I denne blog kan du læse mere om tankemylder, årsagerne og – ikke mindst – hvordan du
kan bryde ud af den onde cirkel og genvinde kontrollen over dine tanker.

Husk, at vi både kan og vil hjælpe. Kontakt os her – så tager vi den derfra!

Hvad er tankemylder – og hvorfor får man det?

Tankemylder er en form for tænkning. Overordnet set kan tænkning deles ind i to kategorier. Den første type er anvendelig tænkning. Denne slags tænkning er klar, dræner ikke vores energi og obstruerer ikke vores nattesøvn. Det er den slags tænkning, som gør os i stand til at handle konstruktivt og løse de udfordringer, vi bliver stillet. Denne tænkning føler vi som regel, at vi har god kontrol over.

Tankemylder derimod er som navnet antyder et mylder af tanker; det er mental overaktivitet, hvor den ene tanke tager den anden, som tager den næste osv. Tankemylder opstår som regel, når der er ro omkring os f.eks. i weekenden eller om aftenen inden sengetid, hvor det kan holde os vågne om natten. I modsætning til anvendelig tænkning føler vi ikke, at vi har kontrol over tankemylderet.

Nogle forskere kalder tankemylder for rumination eller på dansk grublerier. Andre forskere kalder tankemylder for bekymringer, der løber løbsk, mens buddhister kalder det for “monkey mind”, fordi tankemylder føles lidt som en flok vilde aber, der ikke kan holde sig i ro.

Tankemylder og metakognitiv terapi

I metakognitiv terapi er tankemylder en samlebetegnelse for overtænkning, som man ikke længere føler man har kontrol over. Overtænkning består af lange kæder af tanker, som man aktivt gør sig i et forsøg på at håndtere negative tanker. 

Lider man af depression kan overtænkning f.eks. være grublerier om at være værdiløs i forsøget på at håndtere tanken om en personlig fiasko. Døjer man med angst kan overtænkning være bekymringer om at få et angstanfald som reaktion på tanken om, at skulle med offentlig transport. Har man stress kan overtænkning være bekymringer om deadlines som reaktion på tanken om arbejdsopgaver, der hober sig op.

Uanset om overtænkningen tager form af bekymringer eller grublerier er det først og fremmest overtænkning. Overtænker man vanemæssigt sine negative tanker vil man før eller siden føle, at tankerne myldrer ukontrollerbart rundt i hovedet. I så fald oplever man det fænomen, som kaldes tankemylder. Ikke desto mindre er overtænkning en viljestyret tænkemåde, som er underlagt vores egen kontrol. Også selvom det ikke føles sådan. Når vi oplever tankemylderet som ukontrollerbart skyldes det, at vi anvender de forkerte strategier til at kontrollere det. Af den årsag lykkes vi ikke og samtidig styrkes desværre vores fejlagtige metakognitive overbevisninger om, at vi ikke (selv) har kontrollen.

Tankemylder skyldes vores metakognitive overbevisninger

Begrebet metakognitive overbevisninger dækker over vores antagelser om vores tanker dvs. hvad vi tror om dem. Tre typer af metakognitive overbevisninger får os til at overtænke og er dermed ansvarlig for udviklingen af tankemylder.

Den ene er en negativ metakognitiv overbevisningen om, at man ikke selv kan kontrollere sine bekymringer og grublerier (tankemylder). Den anden er en negativ metakognitiv overbevisning om, at ens bekymringer og grublerier er skadelige for helbredet. Den sidste type af overbevisninger, som holder liv i grublerier og bekymringer er en positiv metakognitiv overbevisning om, at det er nødvendigt at gruble og bekymre sig. For eksempel er det en fremherskende overbevisning, at man er nødt til at gruble og bekymre sig for at være et ordentligt menneske.

Alle tre typer af metakognitive overbevisninger er ikke desto mindre negative, da de hver især bidrager til overtænkning og udvikling af tankemylder. De er også negative af den årsag, at overbevisningerne simpelthen er usande. Bekymringer og grublerier er nemlig hverken ukontrollerbare, farlige eller nødvendige, når det kommer til stykket. 

Gør op med tankemylderet og genvind kontrollen over dine tanker

Indsigten i og erkendelsen af, at ens bekymringer og grublerier hverken er ukontrollerbare, farlige

eller nyttige, er netop den, man gør sig, når man går i et metakognitiv terapiforløb. Når ens falske metakognitive overbevisninger svækkes, bliver det muligt at få bugt med bekymringer og grublerier og således også følelsen af tankemylder. 

Har du selv problemer med tankemylder?

Har du tankemylder, og vil du også have følelsen af at kunne kontrollere det? Så kan du booke en tid til individuel terapi eller tilmelde dig vores metakognitive gruppeforløb. Vi tilbyder også online terapi.
Vil du høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig med at gøre op med tankemylderet? Du er meget velkommen til at ringe til os på tlf. +45 31 77 07 57 eller sende os en mail på hey@heypeople.dk. Du kan også skrive til os via vores kontaktformular. Vi glæder os til at tale med dig!

Kæmper du selv med tankemylder?

Få professionel hjælp hos os - gør op med tankemylderet og genvind kontrollen over dine tanker


Relaterede
tanker om tanker

  • Person der skriver sit nytårsfortsæt ned i en notesbog
    Bliv klogere

    Sådan lykkes du med dine nytårsforsæt

    Nytårsforsæt kan være en fantastisk måde at skabe positive forandringer i dit liv på. Men hvorfor er det så svært at holde fast i dem? Med en metakognitiv tilgang kan du lære at håndtere tankemylder og bekymringer, så du skaber varige resultater. Hos Heypeople tilbyder vi coaching og værktøjer, der hjælper dig med at sætte realistiske mål, fokusere på handling og nå dine mål i 2025.

    Kåre Nielsen
  • OCD
    Angst

    Fanget i OCD? Gentagne tanker og handlinger, der føles umulige at slippe?

    OCD føles som en konstant kamp mod påtrængende tanker og ritualer, men der er hjælp at hente. Hos Heypeople tilbyder vi metakognitiv terapi – en evidensbaseret metode, der fokuserer på at ændre din relation til tankerne. Få redskaber til at bryde de mønstre, der fastholder OCD, og genvind kontrollen over din hverdag. Læs mere om vores behandlingsforløb og metakognitive øvelser – eller kontakt os for hjælp til at tage det første skridt mod frihed.

    Carsten Juul - psykolog
    Carsten Juul
  • En mand der er julestresset
    Stress

    Travl december? Sådan finder du ro midt i juletravlheden

    Overvældet af juletravlheden? Med metakognitive strategier kan du lære at slippe bekymringer og tankemylder, så du finder ro og glæde midt i en travl tid. Vi tilbyder både individuel terapi og gruppeterapi – også online, så du kan deltage uanset hvor du er. Kontakt os i dag, og lad os hjælpe dig med at skabe balance – ikke kun i december, men hele året rundt.

    Carsten Juul - psykolog
    Carsten Juul