Hey! Næste metakognitive gruppe starter d. 6. maj 2025. TILMELD DIG HER

Forskellen på at blive bekymret og at bekymre sig

Vi lever i en tid med stor usikkerhed. Krigen i Ukraine, konflikten i Mellemøsten og Trumps indtræden i Det Hvide Hus har skabt uro og vendt op og ned på den kendte verdensorden. Samtidig fylder økonomien og klimaforandringerne, og oveni det har vi alle vores egne personlige udfordringer. Det er helt naturligt at reagere på alt dette. Men måske kan det hjælpe at huske på, at der er en stor forskel på at blive bekymret
Forretningsmand som er bekymret med en gruppe af siddende mennesker i baggrunden, som har en dialog

Blive bekymret vs. at bekymre sig

At blive bekymret sker helt automatisk. Pludselig dukker en tanke op og giver os en følelse af uro, frygt eller ængstelse: “Hvad nu hvis der virkelig bliver krig?” eller “Hvad hvis verdenshandlen går helt i stå, og jeg mister mit job?”

Disse tanker vil komme og gå – og i en tid med store forandringer er det helt naturligt, at de dukker op oftere.

Men at bekymre sig er noget, vi gør aktivt. Det sker, når vi vælger at dvæle ved en negativ tanke og blive ved med at tænke videre over den. På den måde fastholder vi os selv i bekymringen – og dermed også i følelsen af uro og frygt.

Hvordan kan du håndtere bekymringer anderledes?

Læg mærke til forskellen – Når en bekymret tanke opstår, så mind dig selv om, at du ikke behøver at dvæle ved den. Du kan lade den passere.
Ret din opmærksomhed mod nuet – Hvad giver dig glæde og mening lige nu? Små øjeblikke af nærvær kan gøre en stor forskel.
Frigør din energi til det, der betyder noget – Når vi ikke lader os opsluge af bekymringer, får vi mere overskud til at gøre en forskel dér, hvor vi faktisk kan.

At lade bekymringer ligge er ikke det samme som at være ligeglad. Tværtimod – når vi ikke bruger energi på at bekymre os, har vi større overskud til enten at bidrage til løsninger dér, hvor vi rent faktisk kan, eller blot sørge for, at vi selv, vores nærmeste og dem, vi møder på vores vej, har det godt.

Så næste gang bekymringerne dukker op, så mind dig selv om, at du har et valg. Bekymringerne vil komme – men du behøver ikke holde fast i dem.

Har du svært ved at slippe dine bekymringer? Vi kan hjælpe dig.

Book en individuel session og få konkrete værktøjer til at håndtere dine bekymringer eller tilmeld dig vores metakognitive gruppe og lær, hvordan du kan opnå mere mentalt overskud.

Kontakt os for at høre mere – vi er her for at hjælpe.

Relaterede
tanker om tanker

Forretningsmand som er bekymret med en gruppe af siddende mennesker i baggrunden, som har en dialog

Forskellen på at blive bekymret og at bekymre sig

Vi lever i en tid med stor usikkerhed. Krigen i Ukraine, konflikten i Mellemøsten og Trumps indtræden i Det Hvide Hus har skabt uro og vendt op og ned på den kendte verdensorden. Samtidig fylder økonomien og klimaforandringerne, og oveni det har vi alle vores egne personlige udfordringer.
Det er helt naturligt at reagere på alt dette. Men måske kan det hjælpe at huske på, at der er en stor forskel på at blive bekymret og at bekymre sig.

En mand som ligger med hovedet nede i bordet og bliver trøstet for at være udbrændt på grund af sit arbejdet

Overansvar, udbrændthed og psykologisk tryghed på arbejdspladsen

Overansvar er en stor driver bag stress, udbrændthed og mistrivsel på arbejdspladsen. Når både ledere og medarbejdere føler sig forpligtet til at tage ansvar for andres trivsel og resultater, kan det hurtigt blive en belastning. Over tid kan dette føre til udbrændthed, hvor både mental og fysisk energi forsvinder. Hvordan skaber vi en arbejdskultur, der fremmer trivsel uden at fastholde skadelige ansvarsmønstre?