Den egentlige årsag til stress og angst (og hvordan du får bugt med begge dele)

Døjer du med stress og angst, som du ikke kan få ordentlig bugt med? I så fald skal du ikke lægge dig på sofaen og ’mærke efter’. Tværtimod. Du skal give dine metakognitive overbevisninger et serviceeftersyn. Hvis du lægger dig på sofaen...

Sisse Find Nielsen

Døjer du med stress og angst, som du ikke kan få ordentlig bugt med?

I så fald skal du ikke lægge dig på sofaen og ’mærke efter’. Tværtimod. Du skal give dine metakognitive overbevisninger et serviceeftersyn.

Hvis du lægger dig på sofaen vil du sandsynligvis mærke en masse uro, som vækker bekymring. Og hvis du bekymrer dig om den uro, får du mere stress og angst, som er nøjagtig den tilstand, du gerne vil væk fra. 

Du kan altså umuligt slappe af, så længe du bekymrer dig!

Tror du os ikke, så test det selv: prøv at bekymre dig om det forhold, at du en dag skal dø og prøv samtidig at slappe af. 

Det var umuligt, ikke sandt? Bekymringer vil altid medføre uro og ængstelse.

Selvom bekymringer er voldsomt ubehagelige, er det ikke bekymringer i sig selv, som fører til stress og angstlidelser. De fleste mennesker bekymrer sig nemlig uden at blive syge af det.

Hvis det ikke er bekymringer, der er årsag til din stress og angst, hvad er det så? 

Hvis du har stress og angst skyldes det, at du har udviklet nogle negative overbevisninger om dine bekymringer. Det kan for eksempel være en overbevisning om, at du ikke kan styre dine bekymringer. Det kan også være overbevisninger om, at dine bekymringer og følelser i sig selv er skadelige og kan føre til hjertestop, sindssygdom eller er et tegn på, at du er ved at miste forstanden. 

Har du sådanne overbevisninger, vil du ikke kun føle det ubehag, som alle mennesker føler, når de bekymrer sig. Du vil også begynde at mistolke selve bekymringsprocessen som en overhængende katastrofe – og derfor har du stress og angst.

Bekymringer om bekymringer er altså det, der skaber psykiske helbredsproblemer. Hvem i alverden ville ikke være bange, hvis det hang sådan sammen at vores tanker, følelser og fornemmelser var ondartede og ustyrlige. Vi ville i hvert fald være rædselsslagne.

Heldigvis er der kun tale om overbevisninger, som ikke har noget på sig – for bekymringer er hverken farlige eller ustyrlige!

Tror du noget andet, trænger dine overbevisninger til et serviceeftersyn og en grundig realitetstestning, så du kan få nogle mere realistiske overbevisninger, der ikke giver dig angst og andre psykiske helbredsproblemer. 

Du kan ændre dine metakognitive overbevisninger på vores forskningsbaserede 6-ugers forløb, som starter mandag d. 10 august kl. 16.00 og kl. 18.30. Du kan læse mere om forløbet og tilmelde dig her.

Praktisk info: Metakognitiv gruppeterapi koster Kr. 3950,- som betales ved tilmelding eller opsplittes i 6 rater som trækkes på kursusdagene. Sygeforsikring “danmark” giver tilskud til behandling af angst og depression. Du behøver ikke en lægehenvisning for at deltage eller få tilskud. 

Relaterede
tanker om tanker

 • Hvad er overtænkning?
  Bliv klogere

  Overtænkning

  Hvad er overtænkning? Bliv klogere på overtænkning og lær at befri dig fra den indre støj. I dette blogindlæg forklarer vi, hvad der ligger til grund for overtænkning, og hvordan du kan slippe af med den uendelige spiral af negative tanker og følelser. Er du klar til at sige farvel til byrden af overtænkning?

  Sisse Find Nielsen
 • Bekymringer bliver aldrig til virkelighed.
  Bliv klogere

  Bekymringer bliver aldrig til virkelighed.

  Er du også træt af at høre folk sige, at 80-90 % af dine bekymringer ikke bliver til virkelighed? Det forstår vi godt! Det er vildt irriterende at høre, især hvis man er overbekymret. Det er også noget sludder. Læs hvorfor nedenfor.

  Sisse Find Nielsen
 • Hvad er vinterdepression?
  Bliv klogere

  Hvad er vinterdepression?

  Vinterdepression er kendetegnet ved udtalt tristhed og mangel på energi om vinteren. Ikke desto mindre har vinterdepression intet direkte at gøre med årstiden. Derfor er der ingen grund til at kæmpe imod årstidens karakteristika ved f.eks. at få lysterapi i forsøget på at kompensere for det manglende sollys. Læs videre og opnå en dybere forståelse af vinterdepression.

  Sisse Find Nielsen