Den egentlige årsag til stress og angst (og hvordan du får bugt med begge dele)

Døjer du med stress og angst, som du ikke kan få ordentlig bugt med? I så fald skal du ikke lægge dig på sofaen og ’mærke efter’. Tværtimod. Du skal give dine metakognitive overbevisninger et serviceeftersyn. Hvis du lægger dig på sofaen...

Sisse Find Nielsen

Døjer du med stress og angst, som du ikke kan få ordentlig bugt med?

I så fald skal du ikke lægge dig på sofaen og ’mærke efter’. Tværtimod. Du skal give dine metakognitive overbevisninger et serviceeftersyn.

Hvis du lægger dig på sofaen vil du sandsynligvis mærke en masse uro, som vækker bekymring. Og hvis du bekymrer dig om den uro, får du mere stress og angst, som er nøjagtig den tilstand, du gerne vil væk fra. 

Du kan altså umuligt slappe af, så længe du bekymrer dig!

Tror du os ikke, så test det selv: prøv at bekymre dig om det forhold, at du en dag skal dø og prøv samtidig at slappe af. 

Det var umuligt, ikke sandt? Bekymringer vil altid medføre uro og ængstelse.

Selvom bekymringer er voldsomt ubehagelige, er det ikke bekymringer i sig selv, som fører til stress og angstlidelser. De fleste mennesker bekymrer sig nemlig uden at blive syge af det.

Hvis det ikke er bekymringer, der er årsag til din stress og angst, hvad er det så? 

Hvis du har stress og angst skyldes det, at du har udviklet nogle negative overbevisninger om dine bekymringer. Det kan for eksempel være en overbevisning om, at du ikke kan styre dine bekymringer. Det kan også være overbevisninger om, at dine bekymringer og følelser i sig selv er skadelige og kan føre til hjertestop, sindssygdom eller er et tegn på, at du er ved at miste forstanden. 

Har du sådanne overbevisninger, vil du ikke kun føle det ubehag, som alle mennesker føler, når de bekymrer sig. Du vil også begynde at mistolke selve bekymringsprocessen som en overhængende katastrofe – og derfor har du stress og angst.

Bekymringer om bekymringer er altså det, der skaber psykiske helbredsproblemer. Hvem i alverden ville ikke være bange, hvis det hang sådan sammen at vores tanker, følelser og fornemmelser var ondartede og ustyrlige. Vi ville i hvert fald være rædselsslagne.

Heldigvis er der kun tale om overbevisninger, som ikke har noget på sig – for bekymringer er hverken farlige eller ustyrlige!

Tror du noget andet, trænger dine overbevisninger til et serviceeftersyn og en grundig realitetstestning, så du kan få nogle mere realistiske overbevisninger, der ikke giver dig angst og andre psykiske helbredsproblemer. 

Du kan ændre dine metakognitive overbevisninger på vores forskningsbaserede 6-ugers forløb, som starter mandag d. 10 august kl. 16.00 og kl. 18.30. Du kan læse mere om forløbet og tilmelde dig her.

Kærlig hilsen Carsten & Sisse

Praktisk info: Metakognitiv gruppeterapi koster Kr. 3950,- som betales ved tilmelding eller opsplittes i 6 rater som trækkes på kursusdagene. Sygeforsikring “danmark” giver tilskud til behandling af angst og depression. Du behøver ikke en lægehenvisning for at deltage eller få tilskud. Patientlån.dk tilbyder finansiering af Metakognitiv gruppeterapi.

OBS! Det er fuldstændig sikkert at besøge os. Vi følger sundhedsstyrelsens infektionshygiejniske retningslinjer for COVID-19 i forhold til forebyggelse af smitte med Coronavirus. Vores fysiske forhold er enestående. Med mere end 1000 m2 at boltre os på og top professionelle forhold, skal du aldrig være bekymret for at komme for tæt på andre. Alle kurser og gruppeforløb afholdes i store kursuslokaler med god afstand mellem hver enkelt deltager.

Relaterede
tanker om tanker

  • Negative følelser - slip af med dem
    Bliv klogere

    Negative følelser og hvorfor de er svære at komme af med

    Vi kender alle sammen til at blive ramt af negative følelser som vrede, angst, tristhed, skyldfølelse og afsky. For vi løber alle sammen ind i situationer, som gør os vrede og bange og vækker afsky i os. For de fleste...

    Sisse Find Nielsen
  • Individuel terapi
    Bliv klogere

    Mentalt overskud

    Hvis mentalt overskud kunne købes på dåse, ville det blive revet ned fra hylderne. Ifølge Psykiatrifonden har mere end 700.000 voksne hvert år symptomer på psykisk sygdom, men det er ikke kun mennesker med psykisk sygdom, der melder om manglende...

    Sisse Find Nielsen
  • Bliv klogere

    Er du nervøs? Få 4 tips til at håndtere din nervøsitet

    Er du nervøs? Guess what. Det er vi også sommetider. Også selvom vi er psykologer. No shit. Så sent som forleden dag var vi pænt nervøse her i huset. Vi skulle holde et oplæg for en stor virksomhed, som vi...

    Sisse Find Nielsen